Toelichting Aanbeveling 3.2
De Commissie Arbeidsrecht van de Kring van Kantonrechters heeft in januari 2009 het navolgende bericht verspreid:
In aanvulling op het onder 3.2. van de Aanbevelingen gegeven tweede rekenvoorbeeld, wil de Commissie Arbeidsrecht van de Kring van Kantonrechters ter voorkoming van mogelijke onduidelijkheden het volgende mededelen.
Het is mogelijk dat de uitkomst van de berekeningen van de dienstjaren in de afzonderlijke leeftijdscohorten ertoe leidt dat de optelsom van deze afzonderlijke en telkens, per cohort, naar beneden of naar boven afgeronde dienstjaren een lager of hoger aantal dienstjaren oplevert dan de (afgeronde) uitkomst van de rekensom, waarbij de diensttijd wordt berekend (doordat ofwel de kalenderdata van uit- en indienstreding van elkaar worden afgetrokken ofwel de leeftijd van de werknemer bij uitdiensttreding afgetrokken wordt van de leeftijd van de werknemer ten tijde van indiensttreding). Dan geldt het volgende. Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen het geval waarin de uitkomst van de berekening van de dienstjaren in de afzonderlijke leeftijdscohorten lager is en het geval waarin zij hoger is dan de aftreksom van de genoemde data van uit- en indienstreding (of de respectieve leeftijden).
Indien zij lager is, dient te worden opgeplust in de hoogste schijf. Dat betekent dat in de hoogste schijf (i.e. de schijf waarin de leeftijd van de werknemer het hoogst is) een afronding naar boven plaatsvindt (teneinde het evenwicht met het al eerder gevonden totaal aantal dienstjaren te hervinden).
Indien de uitkomst hoger is, dient te worden afgewaardeerd, in die zin dat in de laagste schijf (het eerste leeftijdscohort) een afronding naar beneden plaatsvindt. Dat is ook het geval als er in het laagste cohort door de werknemer gedurende meer jaren en maanden gewerkt zijn dan in het hoogste cohort.
In het sporadisch voorkomende geval dat de afronding (die overigens niet dient plaats te vinden bij de optelling van de gewogen dienstjaren) naar boven en naar beneden kan plaatsvinden, dient naar boven te worden afgerond.